Mini roladki ze szpinakiem w sosie serowym

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

delikatne pyszne roladki faszerowane szpinakiem, oblane sosem serowym

  • 60 min

Składniki:

  • ROLADKI:
    2x podwójny filet z kurczaka
    300g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego)
    50g serka topionego
    sól czosnkowa
    1 łyżeczka oregano
    przyprawa do kurczaka
    cebula, olej, sól

    BULION SEROWY
    1l bulionu
    150g serka topionego
    2łyżki mąki + woda
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Mini roladki ze szpinakiem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Roladki:
    Szpinak podsmażyć na odrobinie oleju do całkowitego rozpuszczenia z dodatkiem soli czosnkowej i oregano. Do gorącego szpinaku dodać serek, mieszać i trzymać jeszcze na ogniu , aż wszystko się połączy. Odcedzić na sitku nadmiar wody.
    Filet oczyścić i osuszyć. Rozbić na kotlety i podzielić na mniejsze części. Około 10- 12 szt. W każdy wtrzeć przyprawę do kurczaka , rozsmarować szpinakowy farsz i zawijać roladki.
    Cebulę zeszklić na oleju, i delikatnie ułożyć roladki. Dusić pod przykryciem, uważać by roladki nie 'przywarły' do garnka, ale ich nie przewracać od razu by się nie rozwaliły.
  • 2.
    Bulion Serowy:
    W osobnym garnku zagotować bulion, dodać serek topiony i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę zmieszaną z wodą (bardzo gęste) dodać do bulionu , pogotować jeszcze chwilę mieszając.
  • 3. Gdy w garnku z roladkami wytworzy się woda można delikatnie przewracać roladki i już nie przykrywać. Gdy woda całkowicie odparuje, całość zalać serowym bulionem, przecedzając go przez sitko (wszelkie grudki z mąki nie powinny znaleźć się w głównym garnku).
    Całość gotować jeszcze ok. 7-10min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować