Mini roladki ze szpinakiem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Roladki:
Szpinak podsmażyć na odrobinie oleju do całkowitego rozpuszczenia z dodatkiem soli czosnkowej i oregano. Do gorącego szpinaku dodać serek, mieszać i trzymać jeszcze na ogniu , aż wszystko się połączy. Odcedzić na sitku nadmiar wody.
Filet oczyścić i osuszyć. Rozbić na kotlety i podzielić na mniejsze części. Około 10- 12 szt. W każdy wtrzeć przyprawę do kurczaka , rozsmarować szpinakowy farsz i zawijać roladki.
Cebulę zeszklić na oleju, i delikatnie ułożyć roladki. Dusić pod przykryciem, uważać by roladki nie 'przywarły' do garnka, ale ich nie przewracać od razu by się nie rozwaliły.
2.
Bulion Serowy:
W osobnym garnku zagotować bulion, dodać serek topiony i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Mąkę zmieszaną z wodą (bardzo gęste) dodać do bulionu , pogotować jeszcze chwilę mieszając.
3.Gdy w garnku z roladkami wytworzy się woda można delikatnie przewracać roladki i już nie przykrywać. Gdy woda całkowicie odparuje, całość zalać serowym bulionem, przecedzając go przez sitko (wszelkie grudki z mąki nie powinny znaleźć się w głównym garnku).
Całość gotować jeszcze ok. 7-10min.
Komentarze