mini quiche z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne kruche quiche z aromatycznym nadzieniem z czosnku niedźwiedziego.

  • 40 min

Składniki:

  • kruche ciasto:
    250 g mąki
    1 żółtko
    125 masła
    1-2 łyżki śmietany
    szczypta soli

    nadzienie:
    szklanka kwaśnej śmietany
    2 jajka
    100 g parmezanu
    100 g goudy
    garść czosnku niedźwiedziego, ewentualnie szpinaku
    sól
    pieprz biały
    gałka muszkatołowa
    pół łyżeczki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mini quiche z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, w środku robimy wgłębienie, wkładamy masło pokrojone na kawałki, żółtko i sól. Nożem wszystko razem siekamy, aż powstaną grudki ciasta. Dodajemy śmietanę i zagniatamy rękami na gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 30 minut.
  • 2. Stolnicę lekko posypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy do grubości ok. 3-4 mm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Z ciasta wykrawamy krążki i wykładamy nimi foremki. Pieczemy ok. 10 minut.
  • 3. Farsz: Liście czosnku niedźwiedziego drobno siekamy, dodajemy śmietanę, jajka, sery, przyprawy i wszystko energicznie ze sobą mieszamy. Masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok. 15-20 minut, aż masa się zetnie.

Porady

Im wyższa będzie zawartość tłuszczu w cieście tym większe będzie niebezpieczeństwo, że ciasto stanie się miękkie i będzie się kruszyć. Dlatego bardzo ważne jest by wszystkie składniki były szybko wyrobione rękami wcześniej schłodzonymi pod zimną wodą. Kruche ciasto, gdy podpiekamy warto wysypać np. suszoną soczewicą, dzięki temu pozostanie w idealnym kształcie do późniejszego wypełnienia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować