Mini pyziki

5 (145 ocen)

  • 40 min

Kluski zrobione z ciasta na pyzy to doskonały dodatek do mięs czy sosów. Są delikatne i rozpływają się w ustach.

  • 40 min

Składniki:

  • -1 kg ugotowanych, zimnych ziemniaków
    -1 kg ziemniaków surowych
    -1 duże jajko
    -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1,5 szklanki mąki pszennej
    -2 łyżeczki soli
    -woda
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kluski Dania główne Ciasto

Mini pyziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Surowe ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach do ugotowanych. Wbijamy jajko, dodajemy obie mąki i 1 łyżeczkę soli. Zagniatamy jednolite ciasto.
  • pyziki 2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie lekko lepiło się do rąk, ale tak ma być, dzięki temu kluseczki będą delikatne). Gotujemy we wrzątku z 1 łyżeczką soli około 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Podajemy do obiadu z mięsem lub ulubionym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować