Pyszne mini pulpeciki otulone w aromatycznym sosie pomidorowym z chrupiącą marchewką i groszkiem, podane z makaronem razowym to moja propozycja na zdrowy obiad.
Mini pulpeciki w sosie pomidorowym z marchewką, groszkiem i makaronem razowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety: Mięso mielone wymieszać z solą, żółtkiem, pieprzem, natką pietruszki, bułką tartą oraz startą cebulą i czosnkiem na tartce o drobnych oczkach. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron. W mokrych dłoniach formować małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony.
2.Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier, groszek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Doprawić kucharkiem, cukrem, pieprzem, oregano i bazylią.
3.Makaron ugotować według wskazówki na opakowaniu ( bez soli ). Gotowy makaron polać sosem i posypać dużą ilością pietruszki.
Komentarze