Mini ptysie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mini ptysie to ciasteczka na jeden kęs. Są słodkie i urocze :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - 60 g masła
    - 80 g mąki pszennej
    - 150 ml wody
    - 2 jajka
    - 1 łyżka cukru
    - 150 ml śmietanki 36%
    - 100 g serka mascarpone
    - 3 łyżeczki cukru pudru
    - kilka kropel syropu wiśniowego (najlepiej domowego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie Bita śmietana

Mini ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku gotujemy wodę i dodajemy masło oraz cukier. Gdy masło się rozpuści wsypujemy mąkę i cały czas dokładnie mieszamy dotąd, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Całość zestawiamy z ognia i studzimy. Następnie dodajemy jajka i miksujemy.
  • 2. Na blachę wyciskamy masę szprycą, formując ptysie o średnicy 1 cm. Ciastka pieczemy w temp. 200 oC przez ok. 15 min.
  • 3. W czasie, gdy ptysie stygną schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy. Krem dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kilka kropel syropu wiśniowego-dzięki temu otrzymamy różowy krem. Ptysie rozkrawamy i nadziewamy kremami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować