Mini-pizze z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne mini-pizze z zielonymi oliwkami kusza smakiem i apetycznym wyglądem.

  • 50 min

Składniki:

  • na ciasto:

    200 gram mąki pszennej typ 750
    100 ml mleka 0,5 %
    2 łyzki oliwy
    1 szczypta soli
    25 gramów świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru

    dodatki:

    120 gram zielonych oliwek oliwek
    20 gram tłustego żółtego sera (tartego)
    4 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Mini-pizze z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać cukier,dodać pokruszone drożdże,wymieszać.Mleko i wodę wlać do małego rondla,lekko podgrzać,letnie dodać do drożdży i cukru,wymieszać.Odstawić na 5-10 minut, a nastepnie dodać oliwę.
  • 2. Mąkę przesiać przez sito,dodać mieszankę drożdży i sól, zagnieść ciasto.Wyrabiać do momentu,aż stanie sie elastyczne (około4-5 minut).Ciasto przykryć ręcznikiem,aby nie wyschło,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 10 minut.Ciasto rozwałkować, uformować kilka placków (wielkośc dowolna).
  • 4. Placki posmarować oliwą,wcisnąć w nie oliwki,pomiędzy oliwkami rozłożyć ser.
  • 5. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C.

Porady

Mleko do ciasta powinno byc ciepłe,ale nie za gorące (37-38 stopni C).Oliwę do smarowania placków można wymieszać z czosnkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować