Mini-pizze z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać cukier,dodać pokruszone drożdże,wymieszać.Mleko i wodę wlać do małego rondla,lekko podgrzać,letnie dodać do drożdży i cukru,wymieszać.Odstawić na 5-10 minut, a nastepnie dodać oliwę.
2.Mąkę przesiać przez sito,dodać mieszankę drożdży i sól, zagnieść ciasto.Wyrabiać do momentu,aż stanie sie elastyczne (około4-5 minut).Ciasto przykryć ręcznikiem,aby nie wyschło,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia.
3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 10 minut.Ciasto rozwałkować, uformować kilka placków (wielkośc dowolna).
4.Placki posmarować oliwą,wcisnąć w nie oliwki,pomiędzy oliwkami rozłożyć ser.
5.Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Porady
Mleko do ciasta powinno byc ciepłe,ale nie za gorące (37-38 stopni C).Oliwę do smarowania placków można wymieszać z czosnkiem.
Komentarze