Mini-pizze

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smakowite i łatwe w przygotowaniu. Nadają się jako dodatek do zupy lub jako przekąska w pracy, szkole lub do piwa :-) polecam "maluchy" tradycyjnej pizzy :-)

  • 50 min

Składniki:

  • SPÓD:
    400 gr mąki pszennej
    25 gr świeżych drożdży
    2 łyżki oleju
    ¾ szkl ciepłej wody
    WIERZCH:
    1 mała cuknia
    2 pomidory
    1 ząbek czosku
    6 plasterków boczku parzonego
    50 gr sera żółtego
    Oliwa z oliwek
    Przyprawy: sól, pieprz, sól czosnkowo-ziołowa, zioła włoskie, zioła prowansalskie
    Margaryna do smarowania blachy

Mini-pizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrób ciasto drożdżowe, odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Warzywa umyj, obierz. Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie plastry. Pokrop ją oliwą z oliwek, przypraw ziołami włoskimi i solą czosnkowo-ziołową. Delikatnie wymieszaj. Smaż na suchej patelni z obu stron po kilka minut.
  • 3. Pomidory obierz ze skórek, przekrój na pół, następnie na plasterki.
  • 4. Czosnek posiekaj na drobno.
  • 5. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • 6. Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego podziel go na 6 części. Rozwałkuj lekko wałkiem do ciasta i połóż na blachę wysmarowaną margaryną. Na każdy placek połóż po 3-4 plasterki pomidora, przypraw ziołami prowansalskimi, posyp czosnkiem, dodaj po kilka plasterków cukinii oraz 1 plaster boczku parzonego. Posyp odrobiną tartego sera żółtego.
  • 7. Piecz w temperaturze 210 stC ok. 30-40 minut do ładnego zarumienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy