Mini pizze

0 (0 ocen)

gdy w lodówce pustki - zrób mini pizze

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1/2 l letniej wody
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki soli
    8 łyżek oleju
    100 g świeżych drożdży
    60 plasterków cienkiej kiełbasy
    12 plastrów mozzarelli w bloku
    1 mieszanka mesykańska w słoiku
    sól czosnkowo ziolowa
    papryka ostra w proszku
    pieprz kolorowy

Mini pizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę, sól, olej i mąkę i wyrobic ciasto.
    Włożyć do miski lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić ciasto, rozwałkować na około 5 mm i wycinać kółka. ( mi wyszło 12 sztuk )
    Placki ułożyć na blaszce z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na każdy placek ułożyć po 5 plasterków wędliny tworząc coś w rodzaju słonka.
  • 2. Mieszankę odsączyć z zalewy, na środku każdego placka z kiełbasą położyć po 1 łyżce mieszanki.
    Na środku położyć po plasterku sera, posypać pieprzem, solą czosnkowo ziołową i papryką.
    Odczekać około 10 minut.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
    Gotowe polać ketchupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy