Mini pizza dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto zarobić rozczyn. Letnią śmietankę wlać do miski. pokruszyć drożdże, wsypać szczyptę cukru i odrobinę mąki-czekać aż wyrośnie. Roztopić masło lub margarynę, dolać olej i mleko.. Rozbić jajka z solą. Wlać składniki do rozczynu i mieszać. Dosypywać mąki i wyrobić ciasto drożdżowe. Zbić w kulkę i obsypać mąką-przykryć ręcznikiem i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce. Obrać cebulę, posiekać, pokroić w plasterki oczyszczone pieczarki i podsmażyć na oleju z ziołami prowansalskimi, papryką,Warzywkiem, solą i pieprzem. Pokroić szynkę lub kiełbasę w plasterki. Z wyrośniętego ciasta uformować wałek i podzielić na 24części. Każdą rozwałkować i ułożyć cebulę z pieczarkami, wędliny, kukurydzę, ananasa i starty ser. Piec w temp. 200*C ok 15-20minut z termoobiegiem.
Porady
Aby ciasto było błyszczące smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Surowe ciasto można posmarować koncentratem pomidorowym, będzie wyrazistrzy smak.
Komentarze