Mini pavlove z gruszkami i czekoladą. Jedne z lepszych które zrobiłam. Są idealne z wierzchu chrupiące w środku miękkie. Z gruszkami w syropie z miodu palce lizać. W towarzystwie czekolady :-)
3 godz.
Składniki:
5 białek wielkość M
300 g cukier kryształ
1 łyżką octu winnego
1 łyżka maki ziemniaczanej
Mini pavlova z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam na sztywno z dodatkiem octu winnego, dodaję stopniowo cukier po łyżce i ubijam dalej aż cukier się rozpuści i białka będą gęste. Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam mikserem. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i formuje z masy pięć kół, masa podczas pieczenia jeszcze się rozleje, także koła nie robię za duże i muszą mieć odstępy między sobą. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni, po czym zmniejszam od razu do 100 stopni i piekę 60 minut góra dół. Po 15 minutach nakryłam bezy folia aluminiową żeby były białe a nie spieczone.przez noc.
2.Czekoladę przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej,czyli układam miseczkę na garnuszku z wodą tak żeby nie dotykała dna i na wolnym ogniu rozpuszczam. Dodaję masło i mieszam.
Gruszki obieram na ćwiartki. Wodę z miodem i sokiem z cytryny zagotowuję. Wkładam do niej gruszki i gotuję na wolnym ogniu aż zrobią się miękkie. Wyjmuje gruszki z syropu i studzę.
3.Po godzinie wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i zostawiam do wysuszenia
4.Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno, dodaję fix i dalej ubijam. Pavlowe dekoruję śmietaną i układam gruszki. Polewam przestudzoną czekoladą.
Komentarze