Pyszne małe pączki, nie ociekające tłuszczem i naprawdę bardzo smaczne, możemy użyć do nich naszego ulubionego nadzienia powideł, róży, marmolady lub czekolady
Składniki:
50 g drożdży
100 ml mleka
400 g maki pszennej
szczypta soli
150 g masła
50 g cukru
Mini pączki z piekaranika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy w rękach i mieszamy z 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki, łączymy z ciepłym mlekiem i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut.
2.Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
3.Do gotowego zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, sól i cukier. Wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dodajemy roztrzepane 2 jajka + żółtko (białko pozostawiamy w szklance będzie potrzebne do smarowania pączków przed pieczeniem). Całość wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy roztopione masło, w dalszym ciągu wyrabiając. Całość przerzucamy na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiany na gładkie jednolite ciasto. Układamy je ponownie w misce.
4.Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość
5.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę rozciągamy rękami na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy szklanką krążki.
6.Na każdym krążku ciasta układamy po pół łyżeczki powideł zlepiamy brzegi jak w pierogach, a następnie zbieramy łączenie w jednym miejscu.
7.Ulepioną w ten sposób kulkę układamy łączeniem do dołu w papilotkach. Pozostawiamy na 30 minut, aby nasze pączki troszkę podrosły. Przed pieczeniem każdego pączka smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka. Pieczemy w temp 180 stopni przez około 15 minut bez termoobiegu.
8.Po upieczeniu pączki studzimy posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Komentarze