Mini napoleonki z trzema kremami.

0 (0 ocen)

  • 50 min

Ciastka nie są skomplikowane, a mimo to bardzo dobre. Świetnie nadają się na słodką przekąskę.

  • 50 min

Składniki:

  • CIASTO:
    * 1 kostka margaryny
    * 2 szklanki mąki
    * 1/2 szklanki śmietany (18%)

    KREM:
    * 1 litr mleka
    * 3/4 szklanki cukru
    * 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    * cukier waniliowy
    * 3 żółtka
    * 3/4 szklanki mąki
    * 2 łyżki kawy parzonej
    * 3 łyżki wiórków kokosowych
    * 2 łyżki ciemnego kakao

Mini napoleonki z trzema kremami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać. Dodać do niej posiekaną nożem margarynę i schłodzoną śmietanę. Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na 20 min.
  • 2. Część mleka (500 ml) wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. W drugim naczyniu połączyć żółtka, mąkę oraz pozostałą część mleka. Następnie przelać do wrzącego mleka. Mieszać wolno, do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Po ostygnięciu masę podzielić na trzy części. Dodawać kolejno: do pierwszej: wiórki kokosowe, do drugiej : kawę, a do trzeciej kakao.
  • 3. Ciasto wyłożyć z lodówki. Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wycinać z ciasta koła (np. szklanką). Kłaść na blaszkę.
    Wstawić do piekarnika na 30 min, lub do zarumienienia. Piec w temp. 180 st.C z termoobiegiem.
  • 4. Po upieczeniu i wystygnięciu blatów, przełożyć je kremami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy