Szybkie, pyszne ciasto i w dodatku bez pieczenia !
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na blaszkę 23x23 cm
2 paczki małych herbatników (2 x 100 gr)
3 szkl mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
3/4 kostki margaryny lub masła (kostka 250 gr)
Mini napoleonki na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy folia spożywczą i układamy pierwszą warstwę ciastek.
2.Dwie szkl mleka zagotowujemy z cukrem i margaryną/masłem, w pozostałym mleku roztrzepujemy żółtka razem z budyniem i mąką tak aby nie było grudek.
3.Gotujące się mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy naszą miksturę z żółtek, mąki i budyniu. Energicznie mieszamy i stawiamy z powrotem na gaz, cały czas mieszając aby nie przypalić budyniu. Gotujemy do dość mocnego zgęstnienia masy, u mnie trwało to z około 7-10 min.
4.Następnie odstawiamy na jakieś 5-10 min. do lekkiego przestygnięcia.
Jeszcze gorącą masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą porcją ciastek. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kroimy wzdłuż ciasteczek :)
Komentarze