Mini Napoleonki Na Herbatnikach

4.5 (151 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie, pyszne ciasto i w dodatku bez pieczenia !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 23x23 cm
    2 paczki małych herbatników (2 x 100 gr)
    3 szkl mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    2 żółtka
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mąki pszennej
    3/4 kostki margaryny lub masła (kostka 250 gr)
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Napoleonka Herbaty

Mini napoleonki na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy folia spożywczą i układamy pierwszą warstwę ciastek.
  • 2. Dwie szkl mleka zagotowujemy z cukrem i margaryną/masłem, w pozostałym mleku roztrzepujemy żółtka razem z budyniem i mąką tak aby nie było grudek.
  • 3. Gotujące się mleko zdejmujemy z ognia i wlewamy naszą miksturę z żółtek, mąki i budyniu. Energicznie mieszamy i stawiamy z powrotem na gaz, cały czas mieszając aby nie przypalić budyniu. Gotujemy do dość mocnego zgęstnienia masy, u mnie trwało to z około 7-10 min.
  • 4. Następnie odstawiamy na jakieś 5-10 min. do lekkiego przestygnięcia.
    Jeszcze gorącą masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą porcją ciastek. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kroimy wzdłuż ciasteczek :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Herbatniki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować