Minimazurki - jajka wielkanocne

4.99 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Wielkanocne jajeczka wykonane są z kruchego ciasta i słodkiego kajmaku. Uroku dodają im wzory ułożone z bakalii. Mini mazurki na pewno zachwycą każdego łasucha :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 40 dag mąki
    - 5 dag cukru pudru,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 25 dag masła,
    - 1 jajko
    - 400 g masy krówkowej (kajmaku)
    - biała i czekoladowa polewa
    - bakalie i kolorowa posypka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.99 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Minimazurki - jajka wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wyciąć foremką jajeczka. Ciastka pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 minut.
  • 2. Gdy ciasteczka przestygną, jajeczko, które będzie na spodzie smarujemy kajmakiem i kładziemy na nim drugie jajeczko. Wierzch dekorujemy polewami i układamy wzory z bakalii oraz kolorowej posypki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować