Wielkanocne jajeczka wykonane są z kruchego ciasta i słodkiego kajmaku. Uroku dodają im wzory ułożone z bakalii. Mini mazurki na pewno zachwycą każdego łasucha :)
2 godz.
Składniki:
- 40 dag mąki
- 5 dag cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 25 dag masła,
- 1 jajko
- 400 g masy krówkowej (kajmaku)
- biała i czekoladowa polewa
- bakalie i kolorowa posypka do dekoracji
Minimazurki - jajka wielkanocne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Następnie dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wyciąć foremką jajeczka. Ciastka pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 minut.
2.Gdy ciasteczka przestygną, jajeczko, które będzie na spodzie smarujemy kajmakiem i kładziemy na nim drugie jajeczko. Wierzch dekorujemy polewami i układamy wzory z bakalii oraz kolorowej posypki.
Komentarze