Tak przygotowane tartaletki o wiele ładniej prezentują się na świątecznym stole niż pokrojony makownik. Zamiast gwiazdek można wyciąć na górę np. kształt choinki. Polecam.
Składniki:
Składniki na 12 tartaletek
Ciasto :
• 300 g mąki tortowej,
• 150 g masła lub margaryny,
• 1 jajko,
• 1 żółtko,
• 50 g cukru pudru,
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Tłuszcz do wysmarowania foremek,
Masa makowa:
• 2,5 szklanki mielonego maku,
• 2 jajka,
• 1 łyżka bułki tartej,
• Szczypta proszku do pieczenia,
• Aromat migdałowy,
• 1 łyżka cukru pudru,
• Miód do smaku-około 2 łyżki,
• 1 płaska łyżka mąki,
• Bakalie ( według uznania- u mnie orzechy, rodzynki, morele)- około ½ - ¾ szklanki
Mini makowniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je.
2.Gotowe wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła od foremek , które będziemy wyklejać. Z części ciasta wycinamy 12 gwiazdek.
Foremki smarujemy tłuszczem.
3.Gotowymi „kołami” wyklejamy wnętrze foremek.
4.MASA MAKOWA;
Orzechy i morele kroimy. Łączymy z rodzynkami.
Mak przekładamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki i mikserem mieszamy całość.
5.Gotowym nadzieniem wypełniamy wnętrze babeczek. Na wierzchu układamy wycięte gwiazdki. Tak przygotowane makowe tartaletki wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180˚C.
Gotowe studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze