Mini kotleciki z udka, marchwi i sera feta

0 (0 ocen)

Pyszne kotleciki na ciepło. Polecam

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 duże udko
    1 marchewka
    1/3 kostki sera feta

    Składnik dodatkowy:
    1/2 cebuli

    Składniki robocze:
    1 jajko
    bułka tarta
    olej
    1 łyżeczka masła
    1ząbek czosnku
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    sos sojowy
    przyprawa uniwersalna
    pieprz

    Do dekoracji:
    pomidorki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Przystawki

Mini kotleciki z udka, marchwi i sera feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowane udko i marchew 1. Udko i marchew wymyć. Marchew obrać. Do garnka włożyć udko i zalać wodą, gotować. Gdy się zagotuje, odszumować, dodać marchew, gotować do miękkości, doprawiając do smaku. Gdy udko i marchew będzie miękkie, wyciągnąć i ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni roztopić masło, włożyć cebulę i zeszklić, ostudzić.
  • Przemielone mięso, marchew, oraz ser feta 2. Z udka usunąć kości. Maszynką do mielenia mięsa przemielić obrane udko wraz z marchewką. Do przemielonego mięsa z marchewką dodać ser feta.
  • farsz 3. Dodać również jajko, zeszkloną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku, pieprzem, papryką, sosem sojowym.
  • kotleciki gotowe do pieczenia 4. Wszystko dokładnie wymieszać. W rękach formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki na złoty kolor.
  • Gotowa potrawa 5. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać gorące. Smacznego!

Porady

Wywar który pozostał nam po ugotowaniu udka z marchwią można wykorzystać do zupy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Sery Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować