Mini klopsiki w zalewie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ulubiona zakąska na rodzinnych uroczystościach

  • 2 godz.

Składniki:

  • Klopsiki:
    • 80 dag mielonej łopatki
    • 1 cebula
    • 2 jajka
    • Sól, pieprz
    • Bułka tarta
    • Olej do smażenia
    Zalewa :
    • 5 cebul
    • 1/2 szkl octu 10%
    • 4-6 łyżek cukru
    • 2 łyżki soli
    • Po 5 szt liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu w ziarenkach

Mini klopsiki w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Klopsiki:
    Mięso mielone, jajka , sól, pieprz, cebulka pokrojoną w drobna kostkę i 3-4 łyżki bułki tartej wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy małe klopsiki wielkości 1,5-2 cm i smażymy na oleju.
    Zalewa
    Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy pokrojoną w piórka cebulę oraz resztę składników. Od zagotowania gotujemy ok 10 min na średnim ogniu. Do gorącej zalewy wrzucamy klopsiki i odstawiamy po ostygnięciu na 1 dzień do lodówki.

Porady

klopsiki można podawać same lub z sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy