1.5 dag żurawiny i mieszanki kandyzowanego ananasa, papai i marakui odkładamy do dekoracji.
2.Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach odsączamy dokładnie na sicie.
3.Wszystkie bakalie, z wyjątkiem rodzynek i żurawiny, drobno siekamy.
4.Bakalie (także rodzynki i żurawinę) obtaczamy w 3/4 szklanki mąki pszennej.
5.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie przesianą przez sito pozostałą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy obtoczone w mące bakalie i pianę z białek. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
6.Masę przekładamy do 7 foremek na mini keksy, wyrównujemy powierzchnię.
7.Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.
8.Gdy keksy wystygną, polewamy je białym lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Przybieramy żurawiną i mieszanką kandyzowanych owoców.
Komentarze