Mini keksy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Mini keksy na pewno zasmakują Mikołajowi, który z pewnością ucieszy się również, gdy dostanie choć jednego na drogę :)

  • Łatwy

Składniki:


  • - Masło prawdziwe: 40 dekagramów
    - mąka pszenna: 50 dekagramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - żurawina kandyzowana: 15 dekagramów
    - orzechy włoskie: 5 dekagramów
    - orzechy laskowe: 5 dekagramów
    - morele suszone: 10 dekagramów
    - mieszanka kandyzowanych owoców (papai, ananasa i marakui): 15 dekagramów
    - jajka: 10 sztuk
    - proszek do pieczenia (czubate): 2 łyżeczki
    - biały lukier lub biała czekolada: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini keksy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5 dag żurawiny i mieszanki kandyzowanego ananasa, papai i marakui odkładamy do dekoracji.



  • 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach odsączamy dokładnie na sicie.

  • 3. Wszystkie bakalie, z wyjątkiem rodzynek i żurawiny, drobno siekamy.

  • 4. Bakalie (także rodzynki i żurawinę) obtaczamy w 3/4 szklanki mąki pszennej.


  • 5. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie przesianą przez sito pozostałą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Gdy składniki ładnie się połączą, dodajemy obtoczone w mące bakalie i pianę z białek. Dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

  • 6. Masę przekładamy do 7 foremek na mini keksy, wyrównujemy powierzchnię.

  • 7. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.
  • 8. Gdy keksy wystygną, polewamy je białym lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Przybieramy żurawiną i mieszanką kandyzowanych owoców.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować