Mini drożdżówki z makiem

4.5 (200 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepyszne, pełne maku i smaku :) Polecam wszystkim, którzy lubią nadzienie makowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 ml (1 szklanka ) ciepłego mleka
    40 g drożdży świeżych
    50 g masła
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    500 g masy makowej na nadzienie
    jajko do posmarowania
    Lukier: 1 białko + 100 g cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny lub kropla aromatu
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mini drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę do miski i uformować w niej "dołek".
    Rozkruszyć drożdże, wsypać do nich połowę cukru, dodać około pół szklanki ciepłego mleka ( do reszty mleka wrzucić masło i zamieszać, w ciepłym mleku masło rozpuści się ) i niewielką ilość mąki, wymieszać zaczyn w dołku i zostawić do wyrośnięcia na ok.15-20 minut.
  • 2. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników, wymieszać i wygnieść elastyczne ciasto.
    Zostawić na 40- 60 minut do podwojenia objętości ciasta ( czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia ).
  • 3. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i rozwałkować na prostokąt około 40 x 30 cm.
    Na rozwałkowanym cieście rozsmarować równomiernie masę makową. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon ( wzdłuż krótszego boku ) i pokroić w plastry o około 3- 3,5 cm szerokości.
  • 4. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż każdego odciętego kawałka tak, aby jego boki uniosły się do góry. Zostawić na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Piec w temp.180° około 15 minut(zależy od piekarnika)
    Gdy bułki wystygną, można je polukrować.Białko wlewam do miski, dodaję cukier puder i rozkłócam widelcem aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru, dodaję sok lub aromat i jeszcze chwilę mieszam.

Porady

Lukier: Jeśli chcemy uzyskać lukier, za pomocą którego namalujemy na ciastkach drobne, skomplikowane wzorki, warto dodać do niego nieco więcej cukru nawet 200g i, opcjonalnie, ubijać za pomocą miksera, uzyskując gęsty, biały lukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować