Mini Croissant

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Postanowiłam dziś wykonać rogaliki drożdżowe z budyniem waniliowym i czekoladą wyszły przepyszne. Małe Croissant wyglądają bardzo apetyczne i wyśmienicie smakują.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 szklanka mleka
    3 dag drożdży
    3 szklanki mąki
    2 jajka
    2 żółtka
    5 dag masła
    0,5 szklanki cukru
    1 cukier waniliowego
    1 łyżka oleju

    Dodatkowe składniki:
    1 budyń waniliowy
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    1 tabliczka czekolady mlecznej

Mini croissant - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru. Mieszamy z 1 łyżeczką mąki i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka i żółtko ucieramy z resztą cukru. Wlewamy resztę mleka . Dodajemy masło, cukier waniliowy i pozostałą mąkę. Wlewamy olej. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • budyń 2. Budyń gotujemy według przepisy na opakowaniu tylko zamiast 2 szklanki mleka dodajemy 1,5. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • nakładamy budyń i czekoladę 3. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm. Kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy łyżeczką masy budyniowej i dodajemy pół kostki czekolady, zwijamy w rogalik.
  • rogaliki 4. Smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku na 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy