Postanowiłam dziś wykonać rogaliki drożdżowe z budyniem waniliowym i czekoladą wyszły przepyszne. Małe Croissant wyglądają bardzo apetyczne i wyśmienicie smakują.
1 godz. 40 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka
3 dag drożdży
3 szklanki mąki
2 jajka
2 żółtka
5 dag masła
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowego
1 łyżka oleju
Mini croissant - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru. Mieszamy z 1 łyżeczką mąki i 0,5 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia. Jajka i żółtko ucieramy z resztą cukru. Wlewamy resztę mleka . Dodajemy masło, cukier waniliowy i pozostałą mąkę. Wlewamy olej. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Budyń gotujemy według przepisy na opakowaniu tylko zamiast 2 szklanki mleka dodajemy 1,5. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm. Kroimy w trójkąty. Każdy smarujemy łyżeczką masy budyniowej i dodajemy pół kostki czekolady, zwijamy w rogalik.
4.Smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy około 25 minut w piekarniku na 180 stopni.
Komentarze