Mini bezy z karmelizowanymi orzechami

0 (0 ocen)

Mini bezy z karmelizowanymi orzechami

Składniki:

  • Bezy:
    4 białka
    240 g cukru pudru
    szczypta soli
    Krem:
    250 g serka mascaropone
    250 ml śmietanki 30%
    cukier puder 1-2 łyżeczki
    Garść orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    połowa łyżeczki białego octu winnego

Mini bezy z karmelizowanymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 130 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wbić białka, dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie miksując. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę nakładać na blaszkę w formie ciasteczek. Średnica ok 4 – 6 cm. Ciasteczka troszkę urosną. 30 min piec 130 stopni. Po tym czasie piekarnik zmniejszyć i piec funkcja termoobieg 100-110 stopni 1 i pól godziny. Wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Bezy można przechowywać w zamkniętym naczyniu.
    Krem:
    Do wysokiego naczynia wlać śmietankę i serek. Ubijać do stężenia masy. Dodać cukier puder.
    Orzechy wyłożyć na patelnie piec 1-2 minuty. Dodać miód i ocet. Karmelizować 2 – 3 minuty. Ostudzić. Polać bezy.

Komentarze

Podobne przepisy