Mini beza pavlovej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubijać do momentu aż będą gęste i białe, wtedy dodać cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijać jeszcze chwilę, żeby masa była bardzo gęsta i błyszcząca.
2. Na papierze do pieczenia wykładamy okrągłe placuszki o średnicy mniej więcej 8 cm. W środku zrobić wgłębienie (można pomóc sobie mocząc łyżeczkę). Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 110°C i piec ok. 45- 50 minut. Zostawić do ostygnięcia.
3. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
4. Na ostudzoną bezę wyłożyć ubitą śmietanę, ułożyć maliny i polać sokiem malinowym. Najlepiej podawać zaraz po przyrządzeniu.
Porady
Zamiast malin można dać inne owoce sezonowe, np. truskawki.
Komentarze