Minibajaderki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis na zużycie pozostałego nam po świętach lub uroczystościach rodzinnych starzejącego się ciasta lub ciasta które się nie udało

  • 60 min

Składniki:

  • upieczone ciasto kruche 600 gram,
    cukier puder 1/2 szklanki,
    kakao 4 łyżki,
    śliwki suszone 5 sztuk,
    rum 1/2 szklanki,
    żurawina suszona 3 łyżki,
    powidła śliwkowe 4 łyżki,
    masło 50 gram,

    do posypania
    wiórki kokosowe 3 łyżki,
    mieszanka keksowa 3 łyżki,
    kakao do posypania 3 łyżki,
    cukier drobny 2 łyżki ,

Minibajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto (upieczone), które zaczyna już się starzeć lub np. nam nie wyszło (lub jak u mnie poświąteczną babkę piaskową i kawałek starego makowca) mielimy w maszynce do mięsa. Do ciasta dodajemy posiekane masło, cukier puder, kakao, powidła śliwkowe oraz wcześniej namoczoną w rumie żurawinę oraz posiekane śliwki suszone (także namoczone w rumie). Dodajemy także rum w którym moczyły się owoce. Wszystkie składniki zagniatamy ręką jak ciasto.Lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki obtaczamy w posypkach np. kakao, wiórkach kokosowych, kolorowym cukrze, suszonych owocach, mieszance keksowej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy