30 dag przesianej mąki
2 szczypty proszku do pieczenia
2 żółtka
0,5 szklanki cukru
125 gram masła i margaryny
0,5 łyżki smalcu lub jak nie mamy dodać tyle masła
0,5 szklanki mleka
Mini babeczki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę , szczyptę soli i proszek wsypać do miski. Dodać tłuszcz i posiekać jak najdrobniej. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Włożyć do torebki foliowej i do lodówki.
W tym czasie cienko posmarować masłem 15 foremek do babek .
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Ciasto wyjąć z lodówki, blat roboczy oprószyć mąką, wałek też i rozwałkać niezbyt cienko, ja rozwałkowałam grubo, urywałam kawałki, rozgniatałam ręką na placek i foremką wycinałam krążki. Wylepić foremki i ustawić na blasze piekarnikowej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor ok. 25 minut.
Gorące wyjąć z foremek i dokładnie wystudzić.
1 galaretkę zieloną rozpuscić w 1 szklance wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i przelać do płaskiego naczynia. Posłuży nam do dekoracji babeczek.
Ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru, 1-2 łyżki na 400 ml śmietany.
Udekorować babeczki bitą śmietaną i galaretką lub świeżymi owocami
Porady
przepis znalazłam w ,,necie'', niestey nie pamiętam autora
Komentarze