Mini Babeczki z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

coś do kawki

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag przesianej mąki
    2 szczypty proszku do pieczenia
    2 żółtka
    0,5 szklanki cukru
    125 gram masła i margaryny
    0,5 łyżki smalcu lub jak nie mamy dodać tyle masła
    0,5 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Mini babeczki z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę , szczyptę soli i proszek wsypać do miski. Dodać tłuszcz i posiekać jak najdrobniej. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Włożyć do torebki foliowej i do lodówki.
    W tym czasie cienko posmarować masłem 15 foremek do babek .
    Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
    Ciasto wyjąć z lodówki, blat roboczy oprószyć mąką, wałek też i rozwałkać niezbyt cienko, ja rozwałkowałam grubo, urywałam kawałki, rozgniatałam ręką na placek i foremką wycinałam krążki. Wylepić foremki i ustawić na blasze piekarnikowej.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor ok. 25 minut.
    Gorące wyjąć z foremek i dokładnie wystudzić.
    1 galaretkę zieloną rozpuscić w 1 szklance wrzącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i przelać do płaskiego naczynia. Posłuży nam do dekoracji babeczek.
    Ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru, 1-2 łyżki na 400 ml śmietany.
    Udekorować babeczki bitą śmietaną i galaretką lub świeżymi owocami

Porady

przepis znalazłam w ,,necie'', niestey nie pamiętam autora

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować