MINI BABECZKI CZEKOLADOWE

0 (0 ocen)

Mocno czekoladowe babeczki z waniliowym kremem. Upiekłam te babeczki na urodziny koleżanki mojej córki.

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    1 łyżeczka extraktu z wanilii
    1 szklanka maki
    3 łyżki kakao
    1/2 szklanki maślanki
    1/2 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem:
    1 śmietan fix
    1 szklanka - 250 ml śmietany kremówki
    250 gram serka waniliowego
    2 łyżki żelatyny
    1/3 szklanka wody
    posypka lub inna dekoracja

Mini babeczki czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: 1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. 2. Mąkę przesiać z kakaem, proszkiem do pieczenia, i sodą. 3. Utrzeć masło z cukrem na puch, dodać wanilię ciągle miesząjąc. 5.Dodawać po łyżce mąki (kakao i proszek) na przemian dodając po 1 jajku. 6. Na koniec dodać maślankę, delikatnie wymieszać.
  • image-0mdfhki 2. Podzielić ciasto na 24(u mnie 48) foremki na muffinki. Piec ok.20 minut, do suchego patyczka.
  • image-1oeoqcv 3. Pozostawić do schłodzenia
  • image-0lxap9c 4. Krem: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietan fix zmiksować ze śmietanką. Porcjami dodawać serek waniliowy oraz żelatynę ciągle mieszając. Udekorować cupcaki i posypać posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy