Mini babeczki

5 (195 ocen)

Pyszne babeczki na jeden kęs. Rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • Na babeczki:
    6 jajek
    200 g masła
    1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki mąki
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na lukier:
    białko
    kilka kropel soku z cytryny
    cukier puder

    Dodatkowo:
    forma na mini babeczki
    owoce kandyzowane
    perełki cukrowe
    roztopiona czekolada
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Babeczki Babeczki

Mini babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta na babeczki 1. Masło roztopić, wystudzić. Miksujemy jajka wraz z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym. Mąki mieszamy, dodajemy proszek do pieczenia. Przesiewamy do masy jajecznej, miksujemy. Gdy składniki dobrze się połączą dodajemy roztopione masło. Dokładnie mieszamy.
  • Upieczone babeczki 2. Ciasto wlewamy do formy na mini babeczki. Pieczemy ok 8 min. w temp. 180*C. Wyciągamy z formy, studzimy.
  • Smacznego! 3. Lukier: Białka lekko ubijamy z kilkoma kroplami soku z cytryny dodajemy cukier puder tyle aby lukier stał się gęsty i lśniący. Oblewamy lukrem babeczki posypujemy kandyzowanymi owocami, cukrowymi perełkami, możemy także zamiast lukru polać roztopioną czekoladą. Smacznego!

Porady

Z tego przepisu można zrobić dużą babę pieczemy ją ok 1 godziny w temp. 180*C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować