Minestrone - zupa z mieszanych warzyw

4.5 (159 ocen)

Świetna włoska zupa z mieszanych warzyw, lekka, w sam raz na końcówkę lata.

Składniki:

  • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
    4 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki
    1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
    300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    4 ząbki czosnku, startego
    1,5 l bulionu z kurczaka
    2 łyżki pasty pomidorowej
    1 puszka ciecierzycy, osączona
    600 g pokrojonych w kostkę pomidorów,( obranych)
    1 łyżka bazylii suszonej
    garść natki pietruszki posiekanej
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie)
    parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Minestrone - zupa z mieszanych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutę
  • 2. Wymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami, pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia.
  • 3. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • 4. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu; odcedzić.
  • 5. Przed podaniem zupę doprowadzić ponownie do wrzenia. Podawać z dodatkiem makaronu, posypaną serem. Można polać oliwą. Smacznego!

Porady

Świeże pomidory możemy zastąpić krojonymi pomidorami z puszki. Makaron gotowałam osobno, bałam się, że ugotowany w zupie będzie zbyt rozmoczony - zwłaszcza na drugi dzień. A porcja zupy wychodzi solidna, więc na 2 dni dla 3 - 4 osób wystarczy. Koniecznie posypcie zupę serem!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Cukinia Pomidor Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa Minestorne

To może cię zainteresować