Mince Pies

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tradycyjne angielskie świąteczne babeczki, Długo zachowują świeżość, idealne również na Sylwestra.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna: 240 gramów
    - masło zimne: 120 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - otarta skórka z 1 cytryny: 1 sztuka
    - cukier puder: 1 łyżka
    - Szczypta soli: 1 szczypta
    MINCEMEAT::
    - suszona żurawina: 200 gramów
    - rodzynki: 200 gramów
    - cukier brązowy: 30 gramów
    - jabłka małe: 2 sztuki
    - wódka miętowa (lub inna): 100 mililitrów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Mince pies - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mince Pies 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Siekamy i jednocześnie mieszamy masło z mąką. Dodajemy żółtko i resztę składników. Szybko zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (lub na 10-15 minut do zamrażalnika).
  • Mince Pies 2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Zamykamy szczelnie i odkładamy na kilka dni w chłodne miejsce. Nadzienie może stać zakonserwowane alkoholem do miesiąca. Jeśli zamiast alkoholu używamy np. soku żurawinowego, wtedy przechowujemy mincemeat w lodówce ok. jednego tygodnia.
  • Mince Pies 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy krążki o średnicy ok. 7 cm. Krążki wkładamy do formy na muffinki (standardowej, dno 5 cm), powinny sięgać mniej więcej 1/3 wysokości zagłębienia. Napełniamy nadzieniem, a na wierzchu układamy wyciętą z ciasta gwiazdkę lub inny kształt. Pieczemy ok 20-25 minut , w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować