1.Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Siekamy i jednocześnie mieszamy masło z mąką. Dodajemy żółtko i resztę składników. Szybko zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (lub na 10-15 minut do zamrażalnika).
2.Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Zamykamy szczelnie i odkładamy na kilka dni w chłodne miejsce. Nadzienie może stać zakonserwowane alkoholem do miesiąca. Jeśli zamiast alkoholu używamy np. soku żurawinowego, wtedy przechowujemy mincemeat w lodówce ok. jednego tygodnia.
3.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy krążki o średnicy ok. 7 cm. Krążki wkładamy do formy na muffinki (standardowej, dno 5 cm), powinny sięgać mniej więcej 1/3 wysokości zagłębienia. Napełniamy nadzieniem, a na wierzchu układamy wyciętą z ciasta gwiazdkę lub inny kształt. Pieczemy ok 20-25 minut , w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze