Miłosny torcik rocznicowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Torcik upiekłam na naszą pierwszą rocznicę. Wymaga wiele pracy, jednak warto! :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    12 jajek
    6 łyżek wody
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    3 ½ szklanki mąki
    2 szklanki cukru pudru
    +czerwony barwnik spożywczy
    Masa:
    500g margaryny Kasia
    2 budynie śmietankowe
    1 ½ szklanki cukru pudru
    3 szklanki mleka
    aromat śmietankowy
    50 ml wódki
    +barwnik spożywczy
    Poncz do nasączania:
    woda
    sok z cytryny
    wódka
    cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miłosny torcik rocznicowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem a następnie dodajemy mąkę, wodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Oddzielamy ¼ ciasta i dodajemy barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 20 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Białe ciasto dzielimy na 3 części, pieczemy po 25 minut w tej samej temperaturze (taka sama tortownica). Upieczone placki zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka bez cukru. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy stopniowo budyń dokładnie ucierając (np. mikserem).Dodajemy wódkę i aromat śmietankowy. Część masy przekładamy do miseczki, dodajemy barwnik i mieszamy. Wstawiamy do lodówki by lekko stwardniała.
  • 3. Czerwony biszkopt kruszymy np. widelcem. Każdy z białych biszkoptów dzielimy na dwa placki, nasączamy i przekładamy masą (tzn. 3 placki osobno i 3 placki osobno). W jednej części wydrążamy dół a w drugiej górę serca, obie wypełniamy czerwonym pokruszonym biszkoptem i sklejamy ze sobą masą. Resztą białej masy smarujemy tort dokładnie dookoła i dekorujemy czerwoną. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

W razie obawy, że serce po rozkrojeniu będzie się kruszyć należy przygotować więcej ponczu i stopniowo wypełniać wydrążone połówki serca lekko nasączając czerwony, pokruszony biszkopt.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować