Mikołajkowy groch czekoladowy.

5 (166 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 15 dekagramów
    - czekolada posiekana: 5 dekagramów
    - kakao: 2 łyżki
    - brązowy cukier: 6 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - przyprawy do piernika lub mieszanka cynamonu, imbiru, goźdz: 1 łyżka
    - masło: 5 dekagramów
    - miód: 1 łyżka
    - mleko: 3 łyżki
    - Szczypta soli: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mikołajkowy groch czekoladowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mikołaj 1. Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto.
    Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt.
    Pieczemy w temp.160stop.,około 20min.
    Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem.

    Ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętych pojemnikach, najlepiej w ładnych puszkach metalowych.
    Podobnie jak pierniki po paru dniach są cudownie miękkie.
    Życzę miłej przedświątecznej zabawy oraz ochów i achów przy konsumpcji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować