Mikołaje na torcie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jeśli szukacie oryginalnego pomysłu na ciasto lub tort to polecam moje mikołajki. Ciasto sprawdzi się latem, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, a także świąteczną porą, kiedy za oknem pojawi się pierwsza gwiazdka.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • 6 jajek,
    cukier 175g,
    mąka 225g,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka oleju,
    1/2 cukru waniliowego,
    150 ml przegotowanej wody,
    50 ml wódki,
    kilka kropel aromatu cytrynowego,
    1000g śmietany kremówki,
    250g mascarpone,
    1 aromat cytrynowy,
    cukier puder do smaku,
    dżem truskawkowy mały słoiczek,
    truskawki 300g,
    złote kuleczki,
    listki mięty do dekoracji,
    masło do wysmarowania formy,
    bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Tort truskawkowy

Mikołaje na torcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mikołaje na torcie 1. Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy.
  • Mikołaje na torcie 2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i olej, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy (18 cm). Pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Po przestudzeniu ciasto kroimy na 3 części.
  • Mikołaje na torcie 3. Wodę mieszamy z wódką i aromatem cytrynowym. Kremówkę ubijamy na sztywno, miksujemy z mascarpone, aromatem cytrynowym i dodajemy cukier puder do smaku.
  • Mikołaje na torcie 4. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy go, smarujemy dżemem truskawkowym i wykładamy 1/4 kremu. Układamy kolejną porcję ciasta i postępujemy tak samo. Układamy trzeci blat i smarujemy go kremem. Truskawki myjemy, osuszamy. Odkrawamy czubek truskawki i wypełniamy go pozostałym kremem, do każdej truskawki wkładamy po 2 złote kulki. Truskawki układamy na cieście. Ciasto można udekorować złotymi kulkami i listkami mięty. Życzę smacznego :)

Porady

Tort upiekłam w tortownicy o średnicy 18cm, jednak trochę ciasta mi zostało - proponuję więc upieczenie go w tortownicy 21-22cm - kremu na pewno wystarczy lub zmniejszenie ewentualnie proporcji ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować