Ciasto migotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier, nastepnie żółtka. Mąki z proszkiem i kakao przesiewamy przez sitko, stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na końcu wlewamy olej.
Masę wylewamy na blaszkę ok 21x35, pieczemy ok.30 minut w 160 stopniach. Biszkopt studzimy.
2.Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie powoli po łyzce dodajemy cukier. Gdy piana będzie lśniąca i cukier się rozpuści dodajemy mąkę i ocet. Na końcu wsypujemy barwnik, miksujemy do dokłądnego połączenia. Bazę wykładamy na blaszkę, posypujemy orzechami i pieczemy 10 minut w 160 stopniach i nastepne 30 minut w 90 stopniach.Po upieczeniu studzimy.
3.Krem:
Schłodzoną śmietanę i serek wkładamy do miski, dodajemy cukry i miksujemy do zgęstnienia.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt (można nasączyć wodą z cytryną),smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy krem, na wierzch lekko dociskamy bezę. Chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Komentarze