Migdałowy jeż

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Widok niesamowity, a smak wspaniały.

Składniki:

  • 8 jajek
    24 dag cukru
    20 dag orzechów włoskich
    3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Masa:
    kostka masła
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    polewa
    migdały
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałowy jeż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, dodajemy cukier i żółtka, dalej ubijamy. Do ubitej piany dodajemy zmielone orzechy wymieszane z proszkiem i bułką, lekko mieszamy. Wlewamy do formy i pieczemy 30-40 minut w temp. 170 °C. Studzimy.
  • 2. Masa: jajka ubijamy na parze z 3 łyżkami cukru na masę. Masło ucieramy z margaryną i resztą cukru, dodajemy ostudzoną masę i ucieramy na puch.
  • 3. Z ciasta wykrawamy kształt jeża – 3 warstwy. Każdą smarujemy masą i składamy. Polewamy polewą, ze słupków migdałów robimy kolce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować