Migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru

4.44 (195 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Bardzo smaczne, mocno orzechowe ciasto, które stanowi miłą alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków z mąki pszennej.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    100 g mielonych migdałów
    5 jajek
    4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego)
    100 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.44 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Migdałowo-orzechowe ciasto bez mąki i cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i przestudzić.
  • 2. Żółtka oddzielić od białek i ubić z ksylitolem na białą masę.
  • 3. Dodać masło, drobno zmielone orzechy, migdały i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto aby nie zburzyć ich struktury.
  • 5. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę (max 24cm) wyłożyć papierem.

    .
  • 6. Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu zostawić w otwartym, wyłączonym piekarniku na kilka minut. Njąć z formy i studzić na kratce

Porady

Jeśli nie zależy Wam na oszczędzaniu kalorii ksylitol możecie zastąpić cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

4.45 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort migdałowo-wiśniowy bez mąki

4.47 (172 ocen)

Marchewkowe ciasto fit.

To może cię zainteresować