Migdałowo-kukurydziane kuleczki w kokosie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Coś na wzór słynnych kokosanek, ale w zupełnie innym wydaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ok 35 kuleczek (zależy kto jakie duże zrobi, moje były wielkości piłeczki pingpongowej)

    1 szklanka migdałów
    2 łyżki kakao
    5 łyżek miodu płynnego (u mnie akacjowy)
    1/2 kg płatków kukurydzianych
    200g masła
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    125ml śmietanki 30%
    100g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Migdałowo-kukurydziane kuleczki w kokosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały mielimy, najlepiej na mączkę. Dodajemy kakao, masło oraz miód i podgrzewamy cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła.
  • 2. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy i dodajemy do powstałej masy. Zestawiamy z ognia i przekładamy do misy miksera.
  • 3. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej wraz z dodatkiem śmietanki. Gotową powoli wlewamy do miksowanej masy. Gdy składniki się połączą nabieramy na dłoń porcję masy i formujemy kuleczki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i pozostawiamy najlepiej na kilka godzin w chłodzie do uzyskania odpowiedniej twardości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Kukurydza Migdały Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować