Migdałowo czekoladowe talarki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche ciasteczka

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g mąki
    250 g masła
    200 g cukru
    70 g płatków migdałowych
    150 g czekolady
    kilka kropel aromatu migdałowego
    3 łyżki śmietany gęstej
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Migdałowo czekoladowe talarki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Migdałowo czekoladowe talarki 1. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić, utłuc w miseczce by były drobniejsze.
    Mąkę rozetrzeć z masłem dodać migdały, czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (pozostawić 4 kostki do posypania) Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować dwa wałeczki o grubości takiej jaka będzie średnica ciasteczek, zawinąć w folię lub papier i włożyć na pół godziny do zamrażarki. Wyjąć, kroić talarki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180 st przez 15 min z termoobiegiem. Po wyjęciu jeszcze cieple ciasteczka posypać startą czekoladą która najpierw się rozpuści a potem zastygnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy