Migdałowe truskawki z kruszonką

0 (0 ocen)

Przepyszny deser! najlepszy z lodami lub bitą śmietaną

Składniki:

  • Na 6 małych porcji:
    18 truskawek
    6 łyżeczek mielonych migdałów
    6 łyżeczek cukru brązowego
    Kruszonka:
    50 g zimnego masła
    70 g mąki
    2 łyżki cukru waniliowego

Migdałowe truskawki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w kawałki. Rozłożyć do 6 kokilek (można zrobić deser w jednym naczyniu).

    Każdą porcję owoców posypać połową łyżeczki cukru brązowego i połową łyżeczki mielonych migdałów.

    Zimne masło, mąkę i cukier waniliowy posiekać, rozetrzeć w palcach na kruszonkę, posypać deserki (ja starłam ciasto na tarce jarzynowej). Każdą porcję posypać połową łyżeczki mielonych migdałów. Piec ok. 20 minut w 180stopniach.

    Lekko przestudzić i podawać na ciepło z dodatkiem bitej śmietany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy