Migdałowe serca

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Efektowne ciasteczka o delikatnym migdałowym smaku. Ich ozdabianie jest pracochłonne ale watro poświęcić czas aby mile zaskoczyć ukochana osobę.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g miękkiej margaryny
    ok. 4 szkl mąki pszennej
    1 szkl cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli
    1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

    Lukier:
    1 białko
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sok z buraka
    cukrowe groszki

Migdałowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko,sól i ekstrakt migdałowy. Na koniec stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto powinno być miękkie. Zagniatamy i dzielimy na 4 części. Każdą owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Stopniowo wyjmujemy po jednym kawałku.
  • 2. Wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy średniej wielkości serduszka. Powinno wyjść około 40 sztuk w zależności od wielkości foremki. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Do przygotowana lukru potrzebujemy 1 białko. Ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy sok z cytryny oraz stopniowe przesiany puder. Ubijamy do momentu aż lukier będzie puszysty i błyszczący. Dzielimy go na pół. do jednej części dodajemy sok z buraka. Za pomocą szprycy cukierniczej dekorujemy ciasteczka i ozdabiamy cukrowymi groszkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy