Migdałowe rogaliki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

prosto z kuchni austriackiej na podwieczorek

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 180 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier puder: 60 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - zmielone migdały: 50 gramów
    - cukier wanliowy: 1 sztuka

Migdałowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy masło, żółtko, cukier puder (50 g), zmielone migdały i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na porcje i robimy z nich wałeczki o średnicy 4-5 cm i długości 30 cm. Zawijamy wałki ciasta w folie aluminiową i wkładamy do schłodzenia do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • 2. Następnie wyjmujemy jeden wałek ciasta, kroimy go w plasterki o grubości 5 mm. Z plasterków formujemy rogaliki nie większe niż uszka do barszczu.
  • 3. Układamy na blasze, wstawiamy do piekarnika nagranego do temperatury 180 stopni i pieczemy na jasnożółty kolor. Gorące obficie posypujemy cukrem pudrem (pozostałe 10 g) wymieszanym z cukrem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy