Migdałowe ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Niezwykle smaczne ciasto, a migdały podkreślają smak rabarbaru.

  • 10 min

Składniki:

  • na tortownicę o śr. 22 cm
    ok. 250 g rabarbaru
    150 g mąki
    40 g drobno zmielonych migdałów
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 g miękkiego masła
    130 g cukru
    2 jajka
    100 ml jogurtu + 2 łyżki
    2 łyżki amaretto
    otarta skórka z 1 cytryny
    cukier wanilinowy

    opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Migdałowe ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić.
  • 2. Mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku i dalej miksować.
  • 4. Stale miksując dodać otartą skórkę z cytryny, amaretto, a następnie dodawać na przemian mąkę i jogurt.
  • 5. Blacha natłuszczona i obsypana mąką.
    Wlać ciasto i na wierzch położyć kawałki rabarbaru, można docisnąć.
    Piec w 180st.C ok 55min.
  • Migdałowe ciasto z rabarbarem. 6. Podawaj obsypane cukrem pudrem lub płatkami migdałowymi.

Porady

Jeśli nie masz tortownicy w tych wymiarach, upiecz tak jak ja w dwóch keksówkach :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować