Migdałowe ciasteczka z jabłkiem dla cukrzyków

4.5 (177 ocen)

  • 50 min

Zdrowe,miękkie, bez cukru, a zarazem słodkie i na dodatek pięknie pachną. Doskonały pomysł na pożywną przekąskę:)

  • 50 min

Składniki:

  • 125 g margaryny,
    150 g otrębów pszennych,
    100 g płatków owsianych,
    2 średnie, słodkie jabłka (starte),
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    1 łyżka kakao,
    2 czubate łyżki miodu,
    pół ampułki olejku migdałowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Migdałowe ciasteczka z jabłkiem dla cukrzyków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki czyli otręby, płatki,proszek do pieczenia i kakao mieszamy w dość głębokiej misce.
  • 2. Następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę, starte jabłka, miód, olejek i 2 żółtka. Dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
  • 3. W oddzielnej misce ubijamy 2 białka i przekładamy do wcześniejszej masy
  • 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Ja ciasteczka formowała przy pomocy dużej łyżki do zupy i tej wielkości ciasteczka pieką się 35 minut. Jeśli zrobicie bardziej spłaszczone, wtedy wystarczy ok 25 minut pieczenia.

Porady

Do ciasteczek można dodać również żurawinę, rodzynki lub orzechy według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z cykorii dla cukrzyków

To może cię zainteresować