Migdałowa tarta z truskawkami i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Migdały, mąkę, masło, cukier, jaja, proszek do pieczenia i szczyptę soli zagniatamy szybko i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie ciastem wylepiamy formę do tarty, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wsypujemy groch lub fasolę i wstawiamy do piekarnika nagrzengo do 180 st. C na 15 minut. Po tym czasie papier z grochem/fasolą zdejmujemy i dopiekamy ciasto kolejne 15 minut. Studzimy.
2.Mascarpone mieszamy z nutellą. Masą smarujemy spód tarty.
Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru (można dać więcej, jak ktoś lubi słodkie ciasta) i wykładamy na masę czekoladową.
3.Truskawki kroimy w plastry i ukłądamy na bitej śmietanie. Na wierzch możemy zetrzeć mleczną czekoladę.
Komentarze