Migdałowa tarta z truskawkami i nutellą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Migdałowy, kruchy spód i rozpływająca się w ustach góra... Do tego filiżanka kawy lub szklanka soku i podwieczorek, jak z marzeń, gotowy...

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka krupczatka: 200 gramów
    - mielone migdały: 200 gramów
    - masło: 200 gramów
    - cukier: 130 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - mascarpone: 250 gramów
    - nutella: 4 łyżki
    - śmietana 30%: 400 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - truskawki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Migdałowa tarta z truskawkami i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Migdały, mąkę, masło, cukier, jaja, proszek do pieczenia i szczyptę soli zagniatamy szybko i wkładamy do lodówki na 20 minut. Następnie ciastem wylepiamy formę do tarty, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą, przykrywamy papierem do pieczenia, na który wsypujemy groch lub fasolę i wstawiamy do piekarnika nagrzengo do 180 st. C na 15 minut. Po tym czasie papier z grochem/fasolą zdejmujemy i dopiekamy ciasto kolejne 15 minut. Studzimy.
  • 2. Mascarpone mieszamy z nutellą. Masą smarujemy spód tarty.
    Śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru (można dać więcej, jak ktoś lubi słodkie ciasta) i wykładamy na masę czekoladową.
  • tarta 3. Truskawki kroimy w plastry i ukłądamy na bitej śmietanie. Na wierzch możemy zetrzeć mleczną czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Nutella Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować