Migdałowa tarta z piniolami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Tarta jest niezwykle krucha, słodko migdałowa, a do tego te piniole… Spróbujecie koniecznie.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło: 125 gramów
    - mąka pszenna: 125 gramów
    - mielone migdały: 125 gramów
    - cukier puder: 30 gramów
    - zimna woda: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    MASA:
    - miekkie masło: 100 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - zółtka jaja: 3 sztuki
    - mielone migdały: 100 gramów
    - orzeszki pini: 200 gramów
    - amaretto /1 kieliszek/: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Orzeszki

Migdałowa tarta z piniolami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło kroimy na drobne kawałki, mąkę i cukier przesiewamy do miski i dodajemy szczyptę soli. Miękkie masło dodajemy do maki, dolewamy zimną wodę i zagniatamy szybko ciasto (jak na kruche). Formujemy spłaszczoną kulę, zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na godzinę w lodowce.
  • 2. Masa:
    Masło ucieramy z cukrem. Mielone migdały i żółtka mieszamy razem, dodajemy masę maślana i amaretto, dobrze ucieramy wszystko razem. Na koniec dodajemy 150 g pinioli.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Zimnym ciastem wyklejamy formę do tarty /najlepiej z wyjmowanym dnem/, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi /suchym grochem lub fasolą/. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut /do lekkiego zezłocenia brzegów. Formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy kulki i papier, wylewamy na podpieczony spód masę migdałowo-piniolową i posypujemy resztą orzeszków. Pieczemy ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Masło Migdały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować