Migdałowa kopuła z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Na koniec gęstą pianę wymieszać z przesianą mąką. Ciastem wypełnić 2 okrągłe blaszki wyścielone papierem do pieczenia (średnica jednej formy powinna być większa od średnicy drugiej o ok.4 cm). Piec przez 20 minut w temp.170 st. Placki wyjąć z form, a gdy ostygną oderwać papier do pieczenia.
2.Twaróg połączyć z cukrem pudrem i 200 g ubitej kremówki. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu, po czym wlać do przygotowanego nadzienia i wymieszać.
3.Miskę lub salaterkę z okrągłym dnem o śr.ok. 22 cm wyścielić folią spożywczą. Większy placek pociąć na trójkąty, po czym wyłożyć nimi naczynie. Na biszkopcie rozsmarować serowe nadzienie i powciskać wcześniej odmrożone owoce.
4.Na wierzchu ułożyć mniejsze ciasto. Całość owinąć folią i wstawić na min.2 godz do stężenia. Następnie wyjąć z formy na talerz, tak aby wypukłość skierowana była ku górze, i usunąć folię. Cały wierzch posmarować resztą ubitej kremówki i posypać płatkami migdałowymi.
Komentarze