1.Jajka ubij mikserem z cukrem do białości (ważne aby pokazały się w masie pęcherzyki powietrza). Dodaj po łyżce mąki powoli mieszając. Na końcu wsyp proszek do pieczenia, kakao i dobrze wymieszaj.
Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, po czym wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 25-30 min.
W międzyczasie rozpuść 2 galaretki w dwóch szklankach wrzątku i odstaw do niecałkowitego stężenia.
2.Budyń rozmieszaj w szklance mleka, a pozostałą część zagotuj z 3 łyżkami cukru. Wlej budyń do wrzącego mleka cały czas mieszając. Odstaw do wystudzenia. Landrynki rozpuść w garnku z dodatkiem połowy szklanki wody, cały czas energicznie mieszając. Powstały syrop wlej do budyniu, wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia. Masło ubij do białości mikserem, po czym dodawaj powoli po jednej łyżce zimnego budyniu miętowego. Cały czas miksuj.
3.Gotowe ciasto (jeszcze ciepłe) wyjmij z blaszki, oderwij papier do pieczenia i ponownie włóż do blaszki, tworząc wokół kołnierz z tekturki. Na chłodne ciasto wyłóż masę budyniową. Dokładnie rozsmaruj i ułóż na wierzchu herbatniki jeden obok drugiego.
Śmietanę ubij i dodaj do niej po łyżce tężejącej galaretki cały czas miksując. Rozsmaruj masę galaretkową na herbatnikach, posyp startą na tarce gorzką czekoladą i odstaw do lodówki w celu stężenia na kilka godzin. Ciasto podaj udekorowane świeżymi listkami mięty.
Komentarze