Miętusik

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Mięta świetnie orzeźwia, a kakao, podobnie jak gorzka czekolada jest doskonałym źródłem magnezu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    -5 jajek
    - niepełna szklanka cukru
    - 1 i pół szklanki mąki pszennej
    - czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki kakao

    masa galaretkowa:
    - 2 galaretki agrestowe
    - 500 ml śmietanki słodkiej 30%

    masa budyniowa:
    - 2 budynie śmietankowe
    - 3 łyżki cukru
    - 300 g landrynek miętowych (intensywnie zielonych)
    - 3 szklanki mleka
    - 150 g masła

    dodatkowo:
    - spora paczka herbatników
    - kilka kratek gorzkiej czekolady
    - kilka listków mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miętusik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubij mikserem z cukrem do białości (ważne aby pokazały się w masie pęcherzyki powietrza). Dodaj po łyżce mąki powoli mieszając. Na końcu wsyp proszek do pieczenia, kakao i dobrze wymieszaj.
    Blaszkę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia, po czym wlej ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 25-30 min.
    W międzyczasie rozpuść 2 galaretki w dwóch szklankach wrzątku i odstaw do niecałkowitego stężenia.
  • 2. Budyń rozmieszaj w szklance mleka, a pozostałą część zagotuj z 3 łyżkami cukru. Wlej budyń do wrzącego mleka cały czas mieszając. Odstaw do wystudzenia. Landrynki rozpuść w garnku z dodatkiem połowy szklanki wody, cały czas energicznie mieszając. Powstały syrop wlej do budyniu, wymieszaj i odstaw do zupełnego wystudzenia. Masło ubij do białości mikserem, po czym dodawaj powoli po jednej łyżce zimnego budyniu miętowego. Cały czas miksuj.
  • 3. Gotowe ciasto (jeszcze ciepłe) wyjmij z blaszki, oderwij papier do pieczenia i ponownie włóż do blaszki, tworząc wokół kołnierz z tekturki. Na chłodne ciasto wyłóż masę budyniową. Dokładnie rozsmaruj i ułóż na wierzchu herbatniki jeden obok drugiego.
    Śmietanę ubij i dodaj do niej po łyżce tężejącej galaretki cały czas miksując. Rozsmaruj masę galaretkową na herbatnikach, posyp startą na tarce gorzką czekoladą i odstaw do lodówki w celu stężenia na kilka godzin. Ciasto podaj udekorowane świeżymi listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować