Miętus

4.5 (150 ocen)

  • 50 min

Pyszne lekkie ciasto z nutą mięty

  • 50 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szkl cukru pudru
    1/2 szkl kakao
    2/3 szkl mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 margaryna
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 dkg landrynek miętowych
    1 galaretka agrestowa
    2 śnieżki z czekoladą
    1 szkl mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miętus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem do dając po jednym żółtku.
  • 2. Dodać mąkę i resztę składników a na koniec wmieszać ubite na sztywno białka
  • 3. Upiec 3-4 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut
  • 4. Landrynki zalać wrzątkiem (razem z wodą 1/2 szkl). wymieszać do rozpuszczenia
  • 5. galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wody
  • 6. Mleko zagotować i schłodzić
  • 7. Mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżki i ubić. Następnie
    dodać rozpuszczone landrynki i galaretkę. Przełożyć placki, polać polewą i dobrze schłodzic

Porady

Jak ktoś nie lubi mocnej mięty to można zmniejszyć ilość landrynek śnieżka może być bez czekolady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować