Podobne przepisy

  • Miętus

    Dodane przez: mariosylwia

  • Pyszny placek z miętowym posmakiem

    Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    Ciasto:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Masa miętowa:
    15 dag miętowych landrynek (bez nadzienia)
    1/4 szkl wody
    1 budyń śmietankowy
    1,5 szkl mleka
    2 łyżki cukru
    15 dag masła lub margaryny

    Masa śmietanowa:
    1 galaretkę agrestową lub kiwi
    20 dag śmietany 30%

    Dodatkowo:
    herbatniki
    starta czekolada (niekoniecznie)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, następnie żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylewamy do dużej blachy i pieczemy 20-30 min. w tem. 180*C.

    2.

    Masa miętowa: Cukierki wkładamy do rondelka, zalewamy wodą, podgrzewając na wolny ogniu, rozpuszczamy cukierki (to trochę trwa). W 1/2 szkl mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukry, resztę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy do zgęstnienia. Następnie wlewamy lekko przestudzony syrop miętowy. Całość łączymy mikserem i przykrywamy folią spożywczą do wystygnięcia (nie zrobi się wtedy kożuch na masie). Ucieramy masło i stopniowo, po łyżce dodajemy wystudzony budyń. Powinien wyjść puszysty krem.

    3.

    Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 skl wrzątku. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Gdy galaretka zacznie tężeć dodajemy do śmietany i razem miksujemy.

    4.

    Przełożenie: Biszkopt nasączamy wodą z cytryną i cukrem. Masę miętową wykładamy na biszkopt. Na masie budyniowej układamy herbatniki a na nie wylewamy masę śmietanową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, szkola_babci, mama_mnie_nauczyla, galaretka, biszkopt, śmietana, jaja, miętusy, landrynki
  • 0 komentarzy

Dodane przez: mariosylwia

mariosylwia 163

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-04T12:43:30+01:00

1006 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »