Miętowy kompot z jabłek i mirabelek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Obowiązkowy w sezonie. Dobrze schłodzony doskonale orzeźwia, dzięki dodatkowi mięty.

  • 60 min

Składniki:

  • -8 dużych jabłek (u mnie papierówki)
    -2 szklanki mirabelek
    -2 saszetki mięty
    -2 szklanki wrzątku
    -7 łyżeczek cukru

Miętowy kompot z jabłek i mirabelek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miętę parzymy we wrzątku przez 5 minut. Po tym czasie wyrzucamy saszetki.
  • Przed zagotowaniem 2. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. Mirabelki myjemy, dzielimy na połowy i wyjmujemy pestki. Owoce wrzucamy do garnka. Wsypujemy cukier i zalewamy miętą. Wstawiamy na ogień i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wlewamy jeszcze 1 szklankę wody i zagotowujemy. Gotujemy 5 minut.
  • 3. Po tym czasie sprawdzamy czy smak kompotu nam pasuje, jeśli jest za mało słodki dosładzamy według uznania i podgotowujemy przez minutę. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Porady

Jeżeli chcemy aby kompot był bardzo zimny i orzeźwiający przed podaniem możemy wstawić go na 30 minut do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy