To szybki obiad, dla zapracowanych. Wystarczy wszystko poukładać w naczyniu, wstawić do piekarnika i obiad sam się robi:). Karkówka wychodzi miękka i aromatyczna! Polecam!
Miętowo-miodowa karkówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy i osuszamy. Tak przygotowaną dzielimy na plastry około 1-1,5 cm.
2.W misce lub na talerzu mieszamy miód, oliwę, sok z cytryny. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Marynatę dodajemy do mięsa i pozostawiamy go na około 5 godzin w chłodzie.
3.Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na mięso wykładamy listki mięty oraz rozmaryn. Cebulę koimy w plasterki, a ziemniaki obieramy. Tak przygotowane warzywa układamy pomiędzy plasterkami karkówki.
Całość delikatnie oprószamy przyprawami i wstawiamy do piekarnika na około 1,5 godziny.
W razie potrzeby w trakcie pieczenia mięso możemy delikatnie podlać wodą.
Komentarze