Miętowa sałatka z kaszy jaglanej z owocami i krewetkami

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wiosna zimą... Lekka, orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca. Można ją zabrać, jako drugie śniadanie, do pracy, bo po nocy spędzonej w lodówce jest jeszcze lepsza

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kasza jaglana: 0.5 szklanki
    - mango: 1 sztuka
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - czerwona cebula: 0.5 sztuki
    - krewetki (ugotowane): 10 sztuk
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 1 szczypta
    - mięta: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Miętowa sałatka z kaszy jaglanej z owocami i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, nastepnie umieszczamy w garnku, zalewamy świeżą wodą w ilości dwukrotnie przewyższającej objętość kaszy (w tym przypadku 1 szklanka), solimy i gotujemy około 20 minut.
  • 2. Pomarańczę obieramy, wycinamy z niej fileciki miąższu, cały sok zbieramy do miseczki, a dodatkowo resztę pomarańczy, która została po wycięciu miąższu wyciskamy dokłądnie do tej samej miseczki.
  • 3. Mango obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę również kroimy na plasterki.
  • 4. Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwając również ogonek. Z mięty odrywamy listki.
  • 5. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Polewamy sokiem pomidorowym oraz oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na minimum 30 minut, aby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Krewetki Mango Mięta Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować