Wiosna zimą... Lekka, orzeźwiająca, a jednocześnie sycąca. Można ją zabrać, jako drugie śniadanie, do pracy, bo po nocy spędzonej w lodówce jest jeszcze lepsza
Miętowa sałatka z kaszy jaglanej z owocami i krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną płuczemy pod bieżącą wodą, nastepnie umieszczamy w garnku, zalewamy świeżą wodą w ilości dwukrotnie przewyższającej objętość kaszy (w tym przypadku 1 szklanka), solimy i gotujemy około 20 minut.
2.Pomarańczę obieramy, wycinamy z niej fileciki miąższu, cały sok zbieramy do miseczki, a dodatkowo resztę pomarańczy, która została po wycięciu miąższu wyciskamy dokłądnie do tej samej miseczki.
3.Mango obieramy i kroimy na plasterki. Cebulę również kroimy na plasterki.
4.Krewetki obieramy z pancerzyków, usuwając również ogonek. Z mięty odrywamy listki.
5.Wszystkie składniki mieszamy dokładnie. Polewamy sokiem pomidorowym oraz oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na minimum 30 minut, aby smaki się połączyły.
Komentarze